Два пъти в рамките на седмица търговците на горива прогнозират покачване на

...
Два пъти в рамките на седмица търговците на горива прогнозират покачване на
Коментари Харесай

Търговците на горива пак напират за вдигане на цените

Два пъти в границите на седмица търговците на горива прогнозират покачване на цените в идващите месеци, откакто борсовите котировки на петрола още веднъж са почнали да вървят гладко нагоре.

С уговорката, че въпреки всичко не се чакат внезапни промени, от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива показват, че до края на лятото бензинът и дизелът ще нарастнат до 1,80 - 1,85 лева за литър, а до края на годината - до 2 лева

В момента междинната цена на най-масовия бензин А95 е 1,70 лева за литър, до момента в който в малките бензиностанции варира сред 1,62 и 1,68 лева за литър, а в някои, като VM Petroleum на Веселин Марешки, даже е 1,55 лева Големите вериги продават на 1,71 - 1,73 лева за литър.

Дизелът се продава приблизително за 1.74 лева за литър, като още веднъж по-високите цени дават огромните вериги бензиностанции - от 1.75 до 1.79 лева за литър, до момента в който при по-малките цените варират сред 1,53 и 1,69 лева за литър.

Традиционно цените на горивата съществено нарастват през летните месеци поради ръста в потреблението, само че тази година пазарът е по-различен в резултат на ковид и рестриктивните мерки, които пандемията постанова. Това признават и самите търговци, които все пак с лекост предвиждат покачване на цените.  " Битовото ползване стартира да се покачва, пътуванията зачестиха, но цели браншове от стопанската система на страната или няма да отворят, или ще отворят със мощно намален капацитет, а тъкмо те са огромни потребители на горива ",  разяснява пред бТВ Георги Тенев от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива. Асоциацията бе основана преди година, като сплоти по-дребните играчи на петролния пазар. Доскоро пазара разясняваше само Българската петролна и газова асоциация, в която членуват огромните компании в сектора.

През последните дни фактически има лек растеж на борсовите цени на петрола макар заканите от нова вълна на ковид в международен мащаб и вероятно понижаване на търсенето. Във вторник котировката на Брент поскъпва с 0,15%, или 0,06 $, до 39,76 $ за барел. През пролетта борсовите цени се сринаха до рекордно ниски стойности - под 30 $ за барел и даже имаше негативни цени на фючърсите върху петрола. Според анализатори това надали ще се повтори, защото е било вследствие на суматоха, а след споразумението за удължение на съкращенията на производството, реализирано от Организацията на страните експортьорки на нефт и нейните сътрудници, се следи стабилизация на цените.

У нас обаче сривът на борсовите цени не се усети. " Той не може да повлияе незабавно върху българския пазар, тъй като локалните търговци и производители са се запасили с огромни количества при по-високите цени ", изясни Георги Тенев. Той напомни, че за първото полугодие на предходната година цените на бензина са се движели около 2,20 - 2,40 лева за литър.

Оказва се, че не целият петролен пазар у нас е потърпевш от COVID-кризата. По наблюдения на асоциацията дребните бензиностанции по второкласните пътища са отбелязали растеж на продажбите за сметка на огромните вериги по автомагистралите и интернационалните пътища. " Пазарът на горива в България ще продължи да се възвръща както през тази, по този начин и през идната година ", посочи Тенев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР